17.1.07

Lezersbrief in De Morgen

Deze lezersbrief verscheen ingekort in De Morgen

Lezer Rudi Dierick hoort in het referendum bij VW-Vorst " duidelijk twee cultureel en sociaal danig verschillende naties spreken" (DM 9/1/07). "Gebiedt de democratie dan niet dat de vakbondstop de scheiding van de vakbonden erkent?"

Nu is precies de socialistische vakbond bij VW onlangs gesplitst. De socialistische Nederlandstalige VW-arbeiders vallen onder de Waals-Brusselse metaalcentrale. En hun collega's van FORD, Volvo en GM onderde Vlaamse vakbond.

Het enige wat die splitsing tot nog toe gebracht heeft is dat ze het maken van een vuist voor werk moeilijker heeft gemaakt. Natuurlijk is de 52-jarige Nederlandstalige stielman die al onmiddellijk ander werk heeft ontevreden omdat hij verplicht op brugpensioen moet en daarom naast 114.000 euro premiegrijpt. Terwijl zijn franstalige collega niet kan begrijpen waarom het generatiepact hem als brugpensionneerde nog gaat verplichten ander werk teaanvaarden terwijl zijn zoon geen werk heeft.

Zonder "unitaire" vakbond zijn beide honden die vechten om het spreekwoordelijke been. VW loopt er alsderde mee heen. Rudi Dierick loopt de media en de politiek achterna en maakt van de taalgrens in VW een staatsgrens die elke politieke en maatschappelijke transfer tussen noord en zuid onmogelijk maakt.

Wat er ontbreekt in VW is een ambitieus plan van de vakbonden om op 2 jaar tijd ALLE werknemers de tweede landstaal aan te leren in educatief verlof. Zodat Waal, Vlaming en immigrant mekaar verstaan op het werk.

Ik was afgevaardigde in een Gentse firma met 80 Walen. De vakbonden hebben met steun van de directie de taalwetgeving in onze onderneming geschonden. Veilig werk onder defranstalige en nederlandstaligen met tweetalige instructies primeerde. In een onderneming als VW is de promotie van de tweetaligheid een zaak van sociale veiligheid tegen het economische geweld van VW.

In plaats van tes plitsen zouden de vakbonden de beter de promotie van de tweetaligheid opzich nemen. Dat is pas democratie ! Dank zij tweetaligheid onder hetpersoneel zou het beeld in de media van deze strijd als wat dichter bij dewaarheid staan.

Raf Verbeke
Gent

Geen opmerkingen: