14.1.07

Oproep Georges Debunne

Oproep aan de Belgische regering

WEG met het generatiepact dat op 15 december 2005 werd goedgekeurd op aansturen van de EU

VOOR EEN SOCIAAL EUROPA !

Heren en Dames Ministers
Heren en Dames partijvoorzitters

Heb de moed om de zware gevolgen in te zien van de greep van het economisch beleid van de EU en
leg geen dubbele straf op aan de arbeiders van Volkswagen en de onderaannemers:

Schaf het generatiepact af dat op aansturen van de EU werd goedgekeurd !


In de jaren 1970 hebben wij het correcte systeem van brugpensioen ingevoerd om te antwoorden op de massale ontslagen van oudere werknemers met het doel jongeren aan de slag te krijgen.

Vandaag zegt het generatiepact dat de oudere werknemers in geval van herstructureringen niet meer zullen kunnen genieten van het vervroegd brugpensioen. Zij zullen gedurende 6 maand in de “ tewerkstellingscel” moeten ter beschikking blijven. Als middel om hen terug aan het werk te zetten. Het “ pact” voorziet “vrijwilligheid” van brugpensioen maar met sancties. Net zoals voor de werklozen die geen gepast werk aannemen. Aan deze “verplichte vrijwilligers” stelt de tewerkstellingscel voor om bij voorbeeld drie maanden werk te aanvaarden om “ ervaring op te doen” en “ nieuw werk te leren zoeken”. De afgedankte werknemer zal enkel precair en tijdelijk werk kunnen weigeren. Na 6 maand tewerkstellingscel valt hij onder de controle van de RVA en de werkloosheidsreglementering. Als de RVA vindt dat hij niet genoeg gedaan heeft om gepast werk te vinden kan hij tijdelijk geschorst worden van de werkloosheidvergoeding of de patronale bijleg van het brugpensioen verliezen. Een nieuwe weigering stelt hem voor de keuze tussen twee zaken: definitieve schorsing van de werkloosheid of een vorming in een “risicoberoep”.

Via de tewerkstellingscel zal meer flexibiliteit in de ondernemingen ingevoerd worden. Declassering wordt wettelijk gestimuleerd. De economische zelfstandigheid van ouderen wordt ondermijnd door precaire jobs. Patroons kunnen 50 plussers aanwerven met verschillende contracten van bepaalde duur ( tot 4 contracten op 2 jaar) en partime contracten onder 1/3 en onder 3 uur daags.

Voor een Sociaal Europa !

Dames en Heren Ministers,


Hou op met de sociale achteruitgang in wetten om te zetten in opdracht van de EU waardoor alsmaar meer werkenden in de armoede belanden.


U hebt de burgers in België de mogelijkheid ontnomen om zich uit te spreken over de EU-grondwet. Gelukkig heeft het volk in Frankrijk en Nederland nee gezegd. Hetgeen ons de tijd geeft om het geweer van schouder te veranderen en erger te voorkomen.

De Europese Verdragen zoals de EU-grondwet zetten de werknemers van de 25 lidstaten tegen mekaar op in een wilde concurrentie.. De uitbreiding van de EU zonder democratische en sociale verdieping voert ons regelrecht naar een globalisering van de vrije markt en naar meer concurrentie en sociale achteruitgang.

Een initiatief dringt zich op !
Een menselijke samenleving vereist de prioriteit aan het sociale op de economische baten. Geen overheersing van het economische op het sociale, van het kapitaal op de arbeid. Openbare diensten volgens de noden moeten voorzien worden... Een eerlijker verdeling van de rijkdom is noodzakelijk geworden tegenover alsmaar meer ongelijkheid . Fiscale concurrentie is onaanvaardbaar. Die leidt tot sociale achteruitgang. Vennootschapsbelasting, vermogensbelasting en eco-belastingen, dat zijn dingen die niet met unanimiteit in de EU mogen beslist worden. De armoede moet uitgeroeid worden. Pensioen op basis van repartitie is en blijft het beste en meest juiste en solidaire systeem. Het moet gegarandeerd en verbeterd worden.

Tegenover het geweld van de concurrentie onder de arbeiders in een uitgebreid Europa moeten 4 gewaarborgde minima gesteld worden : gegarandeerd minimumloon, minimumpensioen, minimum werkloosheidsuitkering en minimum leefloon. Berekend op basis van een gelijk percentage van het Bruto Binnenlands Product per inwoner. Zowel om rekening te houden met de verschillen in welvaart als om de eisen en de rechten een te maken.

Reageer en wees geen raderwerk in het wilde kapitlaisme.

Getekend,


Georges Debunne
Oud voorzitter ABVV
Oud voorzitter EVV
Ere voorzitter van de Europese Federatie van Gepensioneerden

1 opmerking:

Anoniem zei

Bedankt voor een interessante blog