27.11.06

Dag-en nachtboek vanop VW in Vorst: zaterdag 25 november

Dag- en Nachtboek Volkswagen-Vorst

Zaterdag 25 november 2006

Sinds enkele dagen heeft het SolidariteitsComité dat de strijd van de VW-arbeiders ondersteunt, een kleine affiche onder de bewoners van de buurt verspreid om het verweer tegen het banenverlies aan te klagen. VW-arbeiders hebben de affiche gereproduceerd en gaan in ploegjes in stap naar de winkels en handelszaken in de omgeving.

Heel wat handelaars hebben de affiche goed zichtbaar opgehangen. Het is wel zo dat weinig VW-werknemers in de buurt zelf wonen. Minder dan 10% van de werknmers van VW woont in het Brussels Gewest. De heflt zijn Vlamingen, een grote derde komen uit Henegouwen. Maar hoe dan ook zal het financieel impact van de schrapping van 2/3 van de jobs, en zeker van een sluiting, op het lokale leven beduidend zijn.

Eerst en vooral omdat de werknemers uit de toeleveringsbedrijven wel grotendeels in de buurt of in het Brussels Gewest wonen. In die toeleveringsbedrijven die doorgaans klein zijn en waar het syndicaal verweer veelal zwakker is, zullen de ontslagregelingen nog veel harder aankomen dan in VW zelf. Als deze werknemers werkloos worden, zal de handel in de buurt en de stad ongetwijfeld terugvallen. Maar er is meer.

De multinational betaalt gemeentetaksen die oplopen tot 8 miljoen euro, een tiende van de inkomsten van de gemeente Vorst. Deze som komt overeen met het budget voor onderwijs in de gemeente. ! Het sociaal bloedbad in VW betkent dus ook een aderlating voor de sociale en culturele infrastructuur in een gemeente waar de bevolking grotendeels in eerder bescheiden leefvoorwaarden woont.

Het is dus belangrijk deze « neveneffecten » van de herstructurering onder de aandacht te brengen. Op die manier kunnen mensne gesensibliseerd worden die denken dat de VW-affaire voor hen geen gevolgen heeft en dat ze er dus niets mee te maken hebben.

Zaterdagavond meldden de tv-journaals dat er weinig volk was bij het stakingspiket aan de fabrieksingang. We zouden ze er willen zien, die journalisten. Het is zaterdagavond, bijna middernacht. Wat willen ze ? Dat er minstens 5.000 man 24 uur op 24 bij het piket moet staan om te kunnen zeggen dat de stakig goed opgevolgd wordt ?

Het is toch normaal dat op het einde van de week de drukte aan het piket wat matigt en dat de syndicale militanten wat kunnen uitblazen. Zoals een arbeider die drie dagen piket had gestaan en slechts enkele uren in zijn auto geslapen had, ons twee dagen geleden zei : « Ik ben meer kapot dan wanneer ik gewerkt heb » We begrijpen hem maar al te goed !

Morgen zal er een solidariteitskaravaan komen met oude VW-kevers. Een originele manier om solidariteit te betuigen !

Guy Van Sinoy


Dit werd overgenomen en vertaald vanop de site van Une Autre Gauche

Geen opmerkingen: