30.11.06

Europees parlement gunt VW 28 minuten

Met een 20-tal syndicalisten en uw undercover-verslaggever van dienst namen we plaats in de loge van het Europees Parlement. Na de onderwerpen Rusland en uitbreiding van de EU was het aan de automobielsector. 100 EU-parlementsleden vulden de ongeveer 1000 zitjes.

Eerste in de rij aan het woord was Spidla Vladimir, lid van de Europese Commisie. Het heerschap kreeg 7 minuten om een beetje te schetsen dat er een aantal richtlijnen zijn en een aantal fondsen en dat de sociale dialoog moet gerespecteerd worden. Wel voegde hij eraan toe dat de sociaal-economische kosten tot het minimum beperkt moeten blijven.

Daarna kwam Ivo Belet, lid van de Europese Volkspartij. Die zei dat we niet zo machteloos zijn ten opzichte van herstructureringen. Degelijk bestuur en lastenverlagingen moeten voor het nodige zorgen (waarop collega ABVV-er André Langendries het hoofd schudde). Europa moet tegemoetkomen aan de ontslagen werknemers via het fonds voor globalisering, en de richtlijn van 1994 over inspraak van werknemers is aan een grondige update toe. We moeten ervoor zorgen dat de Audi A1 naar Vorst komt en hopelijk is dat een milieuvriendelijke wagen.

Na een paar buitenlandse interventies kwam de groene Jonckheer aan het woord. Hij pleitte voor een globaal structuurplan voor VW. En riep een halt toe aan de sociale en fiscale concurrentie. Sociale dialoog is niet voldoende er moeten syndicale onderhandelingen komen per sector en een harmonisering voor de fiscale regels. In tegenstelling tot de vorige sprekers werd Jonckeer getrakteerd op handgeklap.

Dan volgde Francis Wurtz, lid van de unitair linkse fractie en Noords Groen Links, die de dag voordien reeds afzakte naar Vorst om de mening van de werkvloer te raadplegen. Hij vindt dat er zoveel mogelijk jobs moeten worden gered. Er wordt wel gesproken over onderzoek, investeringen, werkgelegenheid, schonere auto’s, economische spreiding, maar als men vraagt hoe, dan laat men het over aan de vrijhandel. Hij vermelde nog eens dat per ontslag in VW er ook 2 sneuvelen bij de onderaannemers en de ellenlange financiële cadeaus van de regering. En dat terwijl VW gisteren ruim 400 miljoen euro investeert in Azië. De arbeiders van Vorst kwamen al tegemoet met flexibeler werken en een verlaging van de arbeidskosten, dat terwijl de aandeelhouders zich te goed deden aan de mega-winst van vorig jaar. Er moet een drastische breuk komen met deze neoliberale logica: er zijn goede resultaten in Vorst, maar er is te weinig sociaal Europa om dat harde werk te verzilveren. Een staande ovatie van de vakbond was een logisch gevolg.

Frank Van Hecke aan het woord, waarop prompt een vakbondsafgevaardigde zijn microfoon tegen de rugleuning gooide. Hij vermeldde dat het gemakkelijk is de schuld te geven aan iemand anders. En dat er in Duitsland ook 20.000 jobs verloren gaan. Heeft de regering wel genoeg gedaan? Hij sloot af met dat we voor elke job moeten vechten door flexibeler te werken en de bedrijven concurrentieel te maken.

Mia De Vits, lid van de Europese socialistische fractie, wees erop dat de ontslagen werknemers in aanmerking komen voor het globalisatiefonds en dat de sociale dialoog moet werken. Ze beklemtoonde nog eens haar voorstel voor een Europees commissaris voor herstructureringen, net zoals er een commissaris is voor concurrentie. Handgeklap volgde.

Daarna volgde haar Waalse collega Jacky Henin, die 1 minuut per spreker voor zo een onderwerp ongehoord vond. Ze greep haar minuutje aan om te zeggen dat de richtlijnen moeten worden herzien en dat er sociale wetgeving moet komen op de economie. Applaus.

De Europese Commissie onder de verpersoonlijking van de heer Spidla kreeg het laatste woord. Hij zegde dat hij gelooft dat de Lissabon-strategie de juiste weg is voor het sociale Europa en dat hiermee banen van hoge kwaliteit zullen worden geschapen. Daarna volgde nog eens een herhaling van zijn inleiding en daarmee was de cirkel rond.


Behalve de Unitair Linkse fractie/Noords Groen Links kreeg iedereen een kleine 2 minuten. Dit verslag is zo objectief mogelijk geschreven zoals het is gebeurd.

1 opmerking:

Anoniem zei

moet controleren:)