24.11.06

Leven na Volkswagen

De VRT - als onderdeel van de strategie om de arbeiders te helpen "sereen" te blijven - doet er alles aan om de draagwijdte van de herstructurering bij Volkswagen te minimaliseren. Ze toont ons een Ford-arbeider die nu apothekers bevoorraadt en glimlachend erkent: "Er is leven na Ford".De VRT benadrukt dat de 3/4 van de ontslagenen van zware herstructureringen (Renault-Vilvoorde, Sabena, Ford-Genk) "snel weer werk vond, zij het doorgaans tegen lager loon maar MET BETERE LEVENSKWALITEIT". Hoe hebben ze die kwaliteit gemeten?

Waarom ook geen voorbeeld getoond van de 1/4 die blijkbaar aan lagerwal is geraakt, misschien zelfs in de criminaliteit is gegaan en mogelijk al een beetje verder in de buurt van Volkswagen nu "werkt" in de gevangenis van Vorst? 25% totaal verloren levens blijkbaar: is dat geen zware prijs?

Verder moet de VRT wel aangeven dat de ontslagen arbeiders er eerst 3 tot 6 maanden zwaar emotioneel en psychisch onderdoor zijn gegaan vóór ze in staat waren ander werk te zoeken.De VRT maakt hier duidelijk en vrij cynisch reclame voor een privé-bedrijf ASCENTO dat voor de outplacement van de ontslagen werknemers van Ford-Genk mocht zorgen, uiteraard met een meer dan behoorlijke winstmarge.Ascento staat blijkbaar te popelen om het drama van Volkswagen voor haar eigen winstdoeleinden aan te wenden."Een groep met een visie. een onderneming met een missie", zo stelt Ascento zich voor op haar site. Een "missie": zeer christelijk. Waar hebben we dat nog gehoord? Hebben de psychiatrische ziekenhuizen van de Broeders van Liefde en van de andere middeleeuwse congregaties van nonnen die werken met zware medicijnen, isoleercellen en elektroshocks ook niet allemaal een "missie"?

Het Netwerk heeft nu reeds een lijst van 5 psychologen/therapeuten die VW-werknemers die het psychisch bijzonder moeilijk zouden hebben, kunnen begeleiden. Deze mensen zijn allen zelf syndicaal actief. We wijzen er ook op dat de Centra voor Morele Dienstverlening (Brussel, Aalst, Halle, Dendermonde, Vilvoorde) over gekwalificeerd personeel beschikken dat GRATIS ondersteuning kan bieden. Ook langs christelijke zijde moet een soortgelijke dienstverlening aanwezig zijn.Ook de VDAB, het ORBEM-BGDA (Brussel) en FOREM (Wallonië) beschikken over gekwalificeerd personeel dat voor de nodige psychologische begeleiding kan zorgen. De overheid zou beter haar eigen personeel en diensten aanspreken dan ook hier gemeenschapsgelden te versassen naar privé-ondernemingen die ondanks hun "missie" in de eerste plaats winst nastreven.

Eric Rosseel van het Netwerk Psychiatrie en Samenleving, http://psychiatrie.blogse.nl/

Geen opmerkingen: