29.11.06

Europese parlementsleden bezoeken stakerspiket VW-Vorst

In monovolumes kwam een delegatie europarlementariërs (Francis Wurtz, Frankrijk, Ilda Figueiredo, Portugal, Roberto Musacchio, Italië, Dimitris Papadimoulis, Griekenland, Triantaphylides Kyriacos, Cyprus, Sahra Wagenknecht en Gabriele Zimmer, Duitsland, Willy Meyer, Spanje) hun opwachting maken voor een babbel met de gemeenschappelijke vakbondsafvaardiging. Het mag gezegd, onze Jef is qua authenciteit onovertroffen in vergelijking met deze linkse parlementsleden.

Voor het ABVV nam André Langendries het woord, voor het ACV Guy Daneel. Guy Daneel bevestigde de hoop die er nog is om de onderneming te redden en nog meer jobs te behouden. Hij vond ook dat de europarlementsleden dezelfde analyse maakten als die van IG metal gisteren. Hij wees er ook nog eens op dat Volkwagen op de ranking met een 20-tal criteria op de 2e plaats staat van het VW-concern inzake productiviteit, absenteïsme, kwaliteit, …

André Langendries, blijkbaar gekend van langere interventies, somde een aantal veelzeggende cijfers op. Dat de staat reeds 10 miljoen euro aan educatief betaald verlof investeerde in 2005. En dat door de lastenverlagingen voor ploegenarbeid reeds 1073 euro per arbeider bespaard werd om toe te komen aan de productiviteitseisen (lees winstmarges). Men wil vooral niet belanden in een Ford Genk scenario waar 3000 werknemers werden ontslagen en daarna vervangen werden door 1200 tijdelijke, weinig lonende jobs. Het gaat volgens Langendries ook niet op om 60.000 Polo’s naar hier te halen en de arbeiders in Pamplona op stang te jagen. Solidariteit is er niet tussen één en de anderen maar tussen iedereen gelijk.

Een ACV-délegué voegde daar nog aan toe dat per ontslag in VW er 2 volgen bij de onderaannemers, dus willen we werkbehoud voor iedereen. Dat als er ontslagen vallen ook de mensen van de onderaannemers moeten geholpen worden en drie dat er ook voor de onderaannemers met dezelfde voorwaarden als voorheen zal worden voort gewerkt.

De Linkse Europarlementariërs wisselden een aantal ervaringen uit uit eigen land zoals Fiat in Italië en de vele sluitingen in Portugal. De Spaanse vertegenwoordiger zou er alles aan doen om ook in andere landen solidariteitsacties te organiseren. Er werd ook gesuggereerd dat banken een voordelig krediet zouden verlenen voor leningen aan bedrijven die veel werk opleverden. Wat zeker is, is dat ze morgen hun beste been zullen voorzetten om de eisen van de vakbond in het Europees parlement te verdedigen. Afspraak woensdag 29 december Europees parlement om 16uur.

Geen opmerkingen: