13.12.06

Dagboek van aan VW. Dinsdag 12 december

Zoals gisteren, een grote massa arbeiders die zich kwam aanmelden om te tekenen in het vrijwilligersregister. Op het einde van de dag waren er bijna 1.800 inschrijvingen, terwijl de directie een verlies van ongeveer 1.500 arbeidsplaatsen had aangekondigd en 700 bruggepensioneerden. De cijfers liggen hoger dan de verwachtingen. Er zullen in principe dus geen extra afdankingen meer volgen.



Wat een wirwar! Zelden gezien, zo een onhandige directie van een multinational. Op 21 november kondigt de directie tot grote ontsteltenis van de werknemers aan dat er 4000 jobs zullen verdwijnen ( 3500 arbeiders en 500 bedienden). Het plan van de directie was toen om 46 000 Polo’s te produceren in 2007, niet meer. Maar hoe een fabriek laten draaien met zo weinig arbeiders? De eerste reactie in het kamp van de werknemers was grote verslagenheid.

De VW-directie heeft vervolgens het project aangekondigd om 10 000 Audi’s A1 te produceren in 2009. Dit zou werk geven aan 3000 werknemers in Vorst, waarvan een deel bij Auto Vision. Ze liet ook weten dat de loonkost met 20% moet dalen en dat er langer gewerkt zal moeten worden: van 35 naar 38 u per week zonder loonsverhoging. Vele arbeiders vroegen zich af te doen tussen vandaag en 2009. Hoe mijn familie laten overleven tijdens die twee jaren?

Vanaf dat moment kregen veel mensen het gevoel dat de fabriek vroeg of laat zou sluiten. Indien we toch weg moeten, laat het ons dan tenminste nu doen, onder aanvaardbare voorwaarden, in plaats van één of andere lijdensweg tegemoet te gaan of nog twee of drie jaar te werken aan minder loon om op het einde van de tunnel een kleine premie te trekken, om dan toch opnieuw op zoek te moeten gaan naar ander werk met twee of drie jaar meer op de teller.

Het moet gezegd, de laatste jaren hebben de VW-arbeiders enorm veel gegeven: meer produceren met minder arbeiders en meer flexibiliteit. Ze hebben dat aanvaard omdat ze in de toekomst van “hun” bedrijf geloofden. Veel mensen geloven er nu niet meer in.

De aankondiging van een vertrekpremie voor vrijwilligers, de 5.600 euro per anciënniteitsjaar heeft velen over de streep gehaald om te vertrekken. Vanuit het standpunt van de directie is de situatie chaotisch geworden. Ze heeft een beweging gelanceerd die ze niet meer kan beheersen.


Vandaag was er een vergadering van de ondernemingsraad. De directie heeft het akkoord van de syndicale delegaties gevraagd om een kleine groep van een 6-tal technici tot de fabriek toe te laten om een schatting te doen van de onderhoudswerken die nodig zijn alvorens de productie te kunnen opstarten. De delegaties hebben geantwoord dat, indien er één arbeider toegelaten wordt, alle 5.199 werknemers betaald moeten worden. De directie heeft dit aanvaard. Vanaf morgen worden de lonen opnieuw betaald. De strijd is dus nog niet gestreden.

De directie heeft haar plan voor een algemene werkhervatting op 18 december laten varen. Er is veel kans dat de fabriek deze maand niet meer zal opstarten.

Guy Van Sinoy
(Une Autre Gauche)


Belgisch sociaal forum
Zaterdag 16 december
Plaats : IHECS, Stoofstraat 58-60, 1000 Brussel

Werkgroep over VW : zaterdag van 9u tot 13uContact : Raf Verbeke (0497/23 07 50 , carineraf@pandora.be)

Geen opmerkingen: