10.12.06

Dagboek van aan VW. Zaterdag 9 december



Deze morgen kondigde de radio het “historisch” akkoord aan voor de arbeiders van VW die een “vrijwillig” vertrek aanvaarden. Wantrouwen! Als de media op die manier over een arbeidersstrijd berichten, is de kans groot dat de arbeiders op “historische” wijze ingepakt werden.

Aan de fabriek staan verschillende groepjes arbeiders te discussiëren. Veel vertrokken gezichten; slechte nacht gehad. Arbeiders die men de laatste dagen niet meer aan het piket gezien heeft, komen zich informeren.

Natuurlijk discussieert iedereen over de vertrekpremies. Een papier met cijfers gaat van hand tot hand.
- “ De vertrekpremie voor de vrijwilligers wordt berekend per 5 anciënniteitjaren. Het gaat gemiddeld om ongeveer 5.600 euro per anciënniteitjaar.” kondigt een militant van de liberale vakbond aan.
- “Bruto of netto?” vraagt een arbeider.
- “Bruto natuurlijk! Er zal ongetwijfeld ongeveer 50% afgaan naar de belastingen! “ antwoordt een andere.
- “Het zijn bijna verkiezingen en Reynders zegt om het even wat” verklaart een andere.
- “Ik heb 16 jaar anciënniteit. Hoeveel krijg ik dan?”

Velen luisteren zonder iets te zeggen maar men kan voelen dat iedereen mentaal uitrekent welke zijn of haar premie zal zijn.

- Een vraag: « Ja, maar als we vrijwilliger zijn, hebben we dan nog recht op dopgeld als we vertrekken ? »
- “Ik denk het wel” zegt een bediende, “ want wij hebben er tenslotte niet voor gekozen om de jobs te laten verdwijnen maar wel de directie”.
- “ Maar nee hé! Als jij zegt dat je vrijwilliger bent om te vertrekken, dan zal de VDAB je niet aanvaarden als dopper” zegt zijn buurman “om uitkeringsgerechtigde werkzoekende te zijn moet je op onvrijwillige wijze je werk verloren hebben.”
- “In alle geval, je moet niks tekenen alvorens alles in detail op papier staat”.

Daar is iedereen het over eens.

Een arbeider met 26 jaar anciënniteit verklaart: “ Ik heb mijn rekening gemaakt. Ik heb ongeveer recht op vier miljoen (oude Belgische Fr.). Ik vertrek en ik neem mijn premie.” Het is alsof hij de Lotto gewonnen heeft. Maar wanneer hij hoort dat hij misschien geen recht heeft op een werkloosheidsuitkering indien hij de premie aanvaardt, wordt hij kwaad, alsof een droom aan stukken wordt geslagen.

- « En diegenen die zich niet opgeven als vrijwilliger maar toch ontslagen worden, waarop hebben zij recht ? » vraagt een arbeider die net aankomt.
- “ Zij zouden hetzelfde krijgen als de vrijwilliger” antwoordt een arbeider die denkt dat Reynders misschien geen belasting zal heffen op de premies.

Maar eigenlijk weet niemand het exact.

- “Indien diegenen die afgedankt worden dezelfde premie krijgen als de vrijwilligers, waarom moet men zich dan laten registreren als vrijwilliger?” vraagt een arbeider met een ABVV-petje.
- “In alle geval zal VW de arbeiders die een zeer dure opleiding hebben gevolgd niet laten gaan! Zelfs als ze zich zouden opgeven als vrijwilliger” stelt een technicus.

Er is duidelijk geen gebrek aan vragen. Het is absoluut noodzakelijk dat de syndicale delegatie de details van het voorakkoord komt uitleggen; niet enkel het bedrag van de premies maar ook de strategie die gebruikt wordt in de onderhandelingen.

De directie belooft dat de lonen betaald zullen worden vanaf volgende week indien het werk hervat wordt op 18 december.

Maar men voelt goed dat de arbeiders niet bereid zijn om het werk te hervatten zonder garanties. En op dit ogenblik zijn er nog meer onduidelijkheden dan garanties.

Guy Van Sinoy
(Une Autre Gauche)

Geen opmerkingen: