16.12.06

"Sinterklaasfeest Volkswagen gaat terug op Witte Mars"

Onderstaand artikel verscheen op 7 december in Het Nieuwsblad.

Sinterklaasfeest Volkswagen gaat terug op Witte Mars

Vorst Zelfs Neuhaus was solidair en bracht chocolade

,,Ik heb geen zwarte Piet bij. Hij is in staking uit solidariteit met jullie ouders'', zei de Sint tegen de kinderen van de Volkswagen-arbeiders. Heel dat sinterklaasfeestje dreef op solidariteit, die teruggaat tot de tijd van de Witte Mars.

Paul Demeyer

Initiatiefnemer Raf Verbeke legt die solidariteit uit: ,,Midden jaren negentig was ik vakbondsafgevaardigde bij het Gentse buizenbedrijf Carnoy. Het rommelde toen en wij konden voor onze acties rekenen op de solidariteit van VW. Toen in 1996 onderzoeksrechter Connerotte van de zaak Dutroux werd gehaald, was Volkswagen Vorst het allereerste bedrijf om het werk neer te leggen. Wij deden meteen hetzelfde en zo is heel die witte beweging op gang gekomen.''

Met Carnoy liep het slecht af. Raf Verbeke vond ander werk bij De Lijn. ,,Maar we hebben de banden met Volkswagen nooit doorgeknipt'', zegt Verbeke. ,,Toen we twee weken geleden hoorden dat hier zo veel banen op de tocht stonden, hebben we meteen een steunfonds opgericht. Van De Lijn kregen we een oude bus die we hier mogen opstellen. Iedereen kan hier komen koffie drinken of schuilen tegen het barre weer.''

Huiselijke drama's

Het steuncomité droeg ook het voorstel aan een sinterklaasfeest te organiseren.

,,Wat nu bij Volkswagen gebeurt is een ramp, maar de grootste drama's spelen zich thuis af'' zegt Verbeke. ,,Dit sinterklaasfeest is een poging om het thuisfront naar hier te krijgen. Partners van bedreigd personeel kunnen zo met lotgenoten spreken. Het is voor gezinnen ook een kans om hun kinderen eens mee te brengen naar de fabriek.'' Een goede vijftig gezinnen gaf gisteren gehoor aan die oproep. Hun kinderen konden zich voor het feestje al amuseren in de autowrakken voor de VW-poorten. Anderen waren aangetrokken door de immer brandende paletten. Met de as daarvan maakten ze hun gezichtjes zwart. Zo waren er toch zwarte Pieten.

Sinterklaas vertelde de kinderen dat hij eigenlijk alleen maar werk voor hun ouders wilde uitdelen. Maar omdat de kinderen zo braaf waren, kregen ze zelf ook cadeautjes.

Die cadeautjes waren aangeleverd door bedrijven die meevoelen met de VW-werknemers. De Limburgse Fruitcoöperatieve had 3.000 appelen geleverd. Inza bracht meer dan honderd liter chocolademelk. Oxfam stuurde pakken chocolade. Zelfs het topmerk Neuhaus bracht chocolade en marsepein. Een speelgoedproducent deelde gratis bordspelen uit. Warenhuizen uit de omtrek bracht nog meer snoep.

Geen opmerkingen: