11.12.06

Dagboek van aan VW. Zondag 10 december

Zondag is een rustige dag, na de bekendmaking van de vertrekpremies. Een beetje als een rustpauze tussen twee beklimmingen tijdens de Tour de France, voordat de onderhandelingen hervatten tussen vakbonden en de patroon over prepensioen, de ontslagcriteria en de arbeidsomstandigheden van diegenen die zullen blijven.

De GSM en Internet zijn twee strijdinstrumenten geworden: de GSM om de piketten te organiseren, internet om te communiceren en informatie uit te wisselen. Op de blog van de VW-arbeiders staan er tal van vragen en reacties. Sommige arbeiders maakten de volgende pientere opmerking: “Waarom zijn de vertrekpremies minder groot dan de premies die in Duitsland gegeven werden aan de arbeiders die daar hun werk verloren? Wanneer er gesproken werd over de loonkost of over de productiviteit, herhalen de patroons en de regering constant dat we competitief moeten zijn met de buurlanden. Maar als het over vertrekpremies gaat, wordt er niet meer vergeleken met de buurlanden! Dan is de competitiviteit éénrichtingsverkeer?”

Maar er zijn ook tal van aanmoedigende boodschappen:

“ We moeten diegenen die aan de piketten staan oneindig dankbaar zijn. De tijd die door Zola in Germinal werd beschreven is verdwenen, maar wat een moed bij de militanten aan de piketten! De geur van vuur, het branden van de paletten, is een sfeer die in mijn hoofd zal blijven zitten tot het einde van mijn leven. De solidariteit bestaat bij sommigen en daaraan zal ik ook blijven denken als ik het egoïsme van sommigen zie op deze website die gecreëerd werd door een arbeider van de nachtploeg! De mensen zullen sterker uit deze periode komen, VW zal afgeslankt zijn, de lonen zullen kleiner zijn bij sommigen, de rekeningen zullen aanvetten. Het is door en door triestig! En chapeau voor diegenen die vechten en die blijven vechten. Niets zal nog hetzelfde zijn bij VWB.” (mbnatacha)

“Ik ben akkoord met jullie allemaal. Ik zal kunnen zeggen dat ik er was met al mijn maten die gevochten hebben opdat sommige van onze rechten verworven blijven. Ik ben trots dat ik mee druk heb uitgeoefend tegen de Duitse reus die ons alleen als nummers beschouwt. Ik zal tenminste niet met de kop in de grond vertrekken. Ik was er!!! Dat de arbeidersmacht met ons mag zijn!!!” (redneck)

“Dag kameraden! Jullie boodschappen gaan recht naar het hart! Maar de strijd begint pas. De directie zal met onze zenuwen blijven spelen tot op het einde van het jaar. Ondertussen moeten we sterk zijn en mogen we ons niet laten doen.” (nesta)

“ Ik zou aan alle motorrijders willen vragen om een bezoekje te komen brengen aan het piket, ’s avond, ’s nachts of ’s morgens (aan de ingang van VW) en niet alleen op zondag. Dat is sympathiek! Ik wil hen ook vragen om koekjes of iets anders mee te brengen om aan de kerstboom te leggen, dat is een schone geste van onze kant. Ze hebben dat nodig. Dat is geen liefdadigheid maar solidariteit vanuit het hart.” (les drift-bikers)

“Dat is vriendelijke maar wij hebben niks tekort aan het piket. We hebben eten en drinken à volonté. Het aanbod is sympathiek maar niet nodig. Daarentegen is het wel tof dat jullie ons komen bezoeken. Het doet altijd goed om met iemand te kunnen praten. 1000 maal bedankt.” (Jackass).

Er is ook een internationale boodschap van de CGT van VW Pamplona (Spanje):

“Wat jullie meemaken is niet nieuw voor ons, toch bereikt de situatie in Vorst een dramatisch niveau. Wij worden ook sinds lange tijd bedreigd door een productietransfer naar andere sites. Het zwaard van Damocles hangt over elke onderhandeling over een nieuwe CAO en over elk nieuw plan van de multinational om de winsten te verhogen. Wij ondergaan een overbelastend arbeidsritme, een flexibiliteit zonder voorgaande die ons ‘à la carte’ doet werken en met belangrijke loonsvermindering. Dat alles gaat natuurlijk ten koste van de sociale en familiale relaties. En dit alles zonder de arbeiders van de onderaannemingsfirma’s te vergeten wiens arbeidsomstandigheden nog slechter zijn.

En het ergste is dat de actuele situatie gegroeid is ondanks de gulle hulp van verschillende regeringen voor de multinational: hulp bij investeringen, terreinen, subsidies voor opleiding, etc., etc., etc. en ondanks de grote winsten die gemaakt werden met ons zweet, en waarom niet, met onze tranen.Zoals jullie merken, dragen alle arbeiders van VW dezelfde gevolgen van de algemene bedrijfspolitiek. Zelfs al lijkt het dat wij nu in een betere situatie zitten, vergis jullie niet, wij ondergaan sinds lang dezelfde maatregelen. Gedurende de laatste 10 jaar hebben ze ons een dubbele loonschijf opgedrongen voor de nieuwe arbeiders. Dat betekent koopkrachtverlies, een doorgedreven flexibiliteit, zieke kameraden die weg gestuurd worden ( in de meeste gevallen was de ziekte het gevolg van het doorgedreven, helse arbeidsritme). Dergelijke maatregelen hebben geleid tot de vernietiging van ongeveer 1.700 arbeidsplaatsen gedurende de laatste 9 jaren.De multinational is als een uitgehongerd beest dat niet tevreden is met deze maatregelen, ze wil nog en nog veel meer. Ze stelt zich niet tevreden door in de zakken te zitten van de burgers die via de regeringen grote sommen overheidsgeld cadeau geven om zogezegd, de werkgelegenheid te behouden. Ze stelt zich ook niet tevreden met de opofferingen van de arbeiders in de bedrijven en bij de onderaannemers. Het globaliseringsbeest maakt alles kapot wat zich op haar weg bevindt met als enige doel: haar winsten te verhogen.

Maar laten we ons niet vergissen, wij arbeiders, wij zijn ook veranderd. De oude eis van de arbeidersbeweging voor een juiste verdeling tussen arbeid en rijkdom moet nu een reëel alternatief worden tegenover de globalisering om op die manier de agressie van de multinationals een halt toe te roepen.

Ter afsluiting wil ik nog zeggen dat geen enkele arbeider de ogen mag sluiten voor wat er gebeurt in VW-Vorst. Jullie problemen zijn onze problemen, jullie strijd is onze strijd.

Voor de verdediging van de werkgelegenheid. Allen samen! Wees moedig!

“Een andere wereld is mogelijk” (Karl Marx) “

Confederación General del Trabajo Lanaren Konfederakunde Nagusia Sección Sindical de C.G.T. en Volkswagen-Navarra Teléfono (exter.) 948424498 ; (inter.) 4498
cgt@vw-navarra.es - http://cgtlandaben.iespana.es

Aan iedereen die dit verslag gelezen heeft: kom naar de piketten van de arbeiders van VW en de onderaannemers. De solidariteit is van levensbelang! De onderhandelingen zijn pas begonnen, er werd nog niets geregeld voor de arbeiders van de onderaannemers. De strijd is niet ten einde, verre van!

Er wordt een eindejaarsfeest voorbereid aan de piketten. Meer info, de komende dagen.

Guy Van Sinoy


(Une Autre Gauche)

Geen opmerkingen: