29.12.06

Dagboek van aan VW. Zaterdag 23 december

Gewoonlijk is de periode tussen Kerstmis en Nieuwjaar een verlofperiode voor de productiearbeiders (compensatiedagen wegens arbeidsduurvermindering worden naar deze periode verschoven) en maken de technische diensten hiervan gebruik voor het groot onderhoud. Indien er geen herstructurering aangekondigd was geweest, zou deze week die de 23ste eindigt, de laatste productieweek van 2006 zijn geweest.

Arbeidersmilitanten hebben een kerstfeest georganiseerd voor de arbeiders van VW en de onderaannemersfirma’s, en hun families. Iedereen die de strijd wil steunen is welkom.

Syndicale militanten hebben gedurende uren gewerkt aan de voorbereiding van de koude schotel en de desserts en decoreerden de kantine waar het feest plaats vindt. Sinds enkel dagen heeft een groep scouts zich aangemeld om te helpen met de voorbereiding van het feest: ze hebben marsepein verkocht en de opbrengt van de verkoop gaat naar de cadeautjes voor de kinderen van de arbeiders die naar het feest komen. Aan de ingang van de fabriek zorgt de kerstman voor het onthaal en begeleidt de gasten naar de kantine. Het is toch niet elke dag dat men de kerstman in de fabriek ziet!

De ouders zijn gekomen voor een gezellig samenzijn met hun collega’s maar de kinderen vooral voor het feest vóór de maaltijd. De clown en zijn drie honden was ongetwijfeld de grootste attractie van de namiddag; hij wist onmiddellijk de aandacht van groot en klein te trekken. De zaal hield gedurende drie kwartier de adem in. Hij had niet de tijd om een vrijwilliger te vragen om te helpen bij zijn goocheltrucs want onmiddellijk gingen een tiental handjes de hoogte in. Die clown is eigenlijk één van de 5.200 arbeiders van VW wiens job bedreigd wordt door de herstructurering.


Toen het avondmaal begon, kwam een groep Marokkaanse muzikanten de zaal binnen met trompetten, tamboeren en andere instrumenten waarvan ik de naam niet ken. Een folkzanger sloot het feest af; een dakloze die al eens naar het piket gekomen was om de stakers een hart onder de riem te steken.

Ondanks het feest bleef een groep militanten aan het piket de wacht houden. Er moet gezegd dat de spanning te snijden was. De avond voordien heeft men ploegbazen moeten wegjagen die hun werk wilden hervatten. De directie wilde het conflict zo snel mogelijk stoppen en verhoogt de druk om een symbolische werkhervatting voor de eindejaarsfeesten te bekomen. Het gerucht gaat de ronde dat de directie een akkoord had afgesloten met de gemeent
elijke autoriteiten (en dus met de lokale politie) om de tenten aan het piket weg te nemen tijdens het kerstweekend!

Was de syndicale delegatie hiervan op de hoogte? Zo niet, hoe komt dat? Zo ja, waarom heeft ze dan niet gereageerd? Zal er een algemene vergadering georganiseerd worden vóór het referendum over de werkhervatting? Dat is een vraag die vele syndicale militanten zich stellen. En aan het piket zijn een aantal ‘harde’ militanten niet bereid om hun valies zo snel te pakken.

Guy Van Sinoy
Une Autre Gauche



Geen opmerkingen: