21.12.06

Dagboek van aan VW. Dinsdag 19 december

De onderhandelingsmarathon tussen de directie van VW en de vakbonden wordt verder gezet. Deze dinsdag gaan de onderhandelingen over de bedragen van het brugpensioen.

Aan het piket voor de “201”, de hoofdingang, staan ‘s avonds een honderdtal arbeiders. De koude snijdt en iedereen probeert een plaats te vinden naast het palettenvuur dat nu sinds één maand brandt. Er staan militanten die we dikwijls zien maar ook andere arbeiders die nieuws komen halen over de vorderingen van de onderhandelingen.

De arbeiders van ISS, de onderhoudsfirma voor de schoonmaak van de lokalen en de technische installaties, zijn talrijker dan gewoonlijk. Het gerucht doet de ronde dat er in 2007 slechts één ploeg zou werken in de tolerie. Daardoor dreigen er ook arbeidsplaatsen bij de onderhoudsfirma te verdwijnen. Wat zal er met deze afgedankte arbeiders gebeuren? Sommigen vinden dat het te vroeg is om over een sociaal luik te onderhandelen en dat het beter is de exacte ontslagcijfers te kennen. Anderen vinden dat er morgen een delegatie gestuurd moet worden naar de zaal waar de onderhandelingen plaats vinden om voor de deur te protesteren “zodat ze ons niet vergeten”.

Jean-Claude, een VW-arbeider, komt aan in de bus van het Steuncomité met een hele stapel uitnodigingen voor het kerstfeest dat zaterdag 23 december vanaf 14u georganiseerd wordt in de refter van het bedrijf. Het feest wordt georganiseerd door het Steuncomité en de syndicale delegatie voor alle arbeiders van VW en de onderaannemers. Er wordt een (gratis) koud buffet voorzien en muzikale animatie (Dakka Marrakchya, Marlen, Away, Asimil). Voor meer informatie, contacteer Daniel Lebleu (0477/ 374 564).

We maken de ronde van de onderaannemers om de laatste informatie te verzamelen en de uitnodiging voor het kerstfeest uit te delen.

Bij Schedl in Vorst wordt het piket van de ACV-militanten nog altijd goed bevolkt. De onderhandelingen met de directie zijn begonnen. De delegatie wil 20 arbeiders aan het werk houden terwijl de directie er…5 wil houden! In 2006 werkten bij Schedl een veertigtal arbeiders (bedienden en kaders inbegrepen). Er wordt onderhandeld over een sociaal luik voor diegenen die het bedrijf moeten verlaten.

Als we bij Arvin Meritor aankomen, merken we dat de tent van de arbeiders voor de poort totaal duister is. In de loop van de dag is de generator die de elektriciteit leverde, uitgevallen. De arbeiders staan allemaal rond het vuur. Er is er één die ons meldt dat de temperatuur gezakt is tot -1. Een Marokkaanse syndicale militant legt uit dat er waarschijnlijk een 15-tal jobs zullen verdwijnen bij de arbeiders die een contract van onbepaalde duur hebben. De interim-arbeiders zijn al vertrokken. Er zijn relatief weinig arbeiders met een leeftijd om op brugpensioen te kunnen gaan.

Bij Faurecia spelen een 10-tal arbeiders met de kaarten in de kantine. Omdat Faurecia bijna exclusief gericht is op de binnenbekleding van de deuren van de Golf, werd een sluiting aangekondigd. De onderhandelingen met de lokale directie (een zetel van een Franse multinational die behoort tot PSA) zijn aan de gang. Maar er is geen enkele syndicale afgevaardigde om ons meer uitleg te geven.

De uitnodigingen voor het feest van 23 december werden aan de piketten gelegd van de onderaannemersbedrijven waar de grote meerderheid van de mensen van buitenlandse afkomst zijn.

Guy Van Sinoy ( Une Autre Gauche)

Geen opmerkingen: