15.12.06

Dagboek van aan VW. Woensdag 13 december

De massa arbeiders die zich opgegeven heeft als vrijwilliger om het bedrijf te verlaten met een vertrekpremie van 5.600 euro brut per jaar anciënniteit, laat niet op zich wachten, zelfs al is de toestroom minder belangrijk dan de eerste twee dagen. Momenteel wordt een aantal van 1.900 kandidaten overschreden.

Niemand verwachtte zich aan zo een hoog aantal vrijwilligers, niet de vakbonden, maar vooral de VW-directie niet die nu begint te panikeren en zich afvraagt hoe ze de fabriek zo vlug mogelijk terug kan laten draaien. Ze heeft aan de vakbonden gevraagd om technici toe te laten om de installaties te controleren in functie van een heropstart van de fabriek. De vakbonden hebben dit aanvaard onder voorwaarde dat de lonen van alle arbeiders betaald zouden worden vanaf vandaag. De directie heeft dit onmiddellijk geaccepteerd.

Dit verhaal kenden we gisterenavond al maar het is belangrijk er op terug te komen om de draagwijdte ervan te snappen. Want we staan voor een nieuwe etappe in het conflict: de onderhandelingen over de brugpensioenen en over de arbeidsomstandigheden (uren, lonen, statuut) voor de arbeiders die blijven.

Eerste element: de VW-directie heeft op dit moment de controle over de situatie verloren, want, nadat ze het diepe ongenoegen bij de arbeiders totaal onderschat had, heeft ze geen duidelijk perspectief geboden voor de toekomst van de fabriek in Vorst en op die manier heeft ze het vertrouwen van de massa van de arbeiders definitief verloren. Dat men zich daar niet in vergist. Het zijn niet noodzakelijk de meest strijdbare mensen die zich opgegeven hebben als vrijwilliger. Een groot deel van de zeer gekwalificeerde arbeiders zijn vertrokken. Anderen hebben al ander werk gevonden.

Hoe de fabriek in deze omstandigheden heropstarten? Door aan te kondigen dat een snelle heropstart van de fabriek wenselijk is in de komende dagen speelt de VW-directie paniekvoetbal zoals in een voetbalmatch waar de verdediging volledig te neer gedrukt wordt door de tegenstrever en koortsachtig de bal uit haar netten probeert te houden. De directie weet heel goed dat er een verschil is tussen de technici die de fabriek in gestuurd worden en een echte heropstart van het bedrijf. En zeker een heropstart van de productie in de huidige omstandigheden!

Tweede element:
Het feit dat de VW-directie alle geloofwaardigheid verloren is bij vele arbeiders speelt in het voordeel van de vakbonden in hun krachtsverhouding tegenover de multinational. Het volstaat zich daar bewust van te zijn en het gemak te zien waarmee de syndicale delegatie verkregen heeft dat de lonen van alle arbeiders integraal betaald worden vanaf vandaag in ruil voor het binnen laten van enkele technici die de installaties controleren in functie van een heropstart. Dat is een belangrijk financieel aspect voor het voortzetten van de strijd want het is moeilijk om een lange tijd te staken met een stakingsvergoeding van 25 euro.

Derde element: Deze krachtsverhouding die momenteel in het voordeel is van de arbeiders zal niet eeuwig blijven duren. De VW-directie zal proberen om het initiatief opnieuw in handen te pakken en het verloren terrein te herwinnen. Een bewijs daarvan is de actuele perscampagne ten voordele van een nabije werkhervatting. Dat is natuurlijk niet serieus! Zoals de syndicale delegees hebben aangekondigd, zal het werk niet herbeginnen zonder dat de situatie van de bruggepensioneerden en de arbeiders die blijven, geregeld is.

Vierde element: Zelfs al heeft men in het syndicaal kamp goed onderhandeld over de hoogte van de vertrekpremies, men kan pas doelpunten maken met de actieve steun van de arbeiders. Verder willen blijven onderhandelen zonder algemene vergadering om de massa van de arbeiders te informeren over het geheel van de problematiek (vrijwilligers, brugpensioenen, arbeidsomstandigheden voor wie blijft) en hen actievoorstellen te doen, gaat de voordelige krachtsverhouding geleidelijk aan doen verzwakken en de verdeeldheid tussen de verschillende categorieën arbeiders dreigt de overhand te krijgen. Een voorbeeld: er wordt voor 14 december een actiedag voorzien. Maar worden enkel de militanten of ook de massa van de arbeiders gemobiliseerd?

Vijfde element: Tijdens gebeurtenissen die de dagelijkse routine (werk, huis, kinderen) overstijgen en wanneer sociale gebeurtenissen de massa in de richting van actie duwen, kan het bewustzijn van de arbeiders vlug evolueren. Arbeiders die zich normaal enkel aan voetbal of auto’s interesseren kunnen zich plots bewust worden over de positie en de rol van de patroon, de media, het gerecht, de regering, de politie,… Dat is een heel belangrijk element om de kern van de militanten uit te breiden. In een fabriek met 5000 arbeiders, waar een syndicale delegatie gewoonlijk steunt op een kern van 60 of 70 militanten, kan deze al snel uitgebreid worden tot een groep van 300 of 400 geradicaliseerde arbeiders die, op hun beurt een massa van 5000 in beweging kan brengen.

De strijd van VW-arbeiders en hun vakbonden kan nog enkele punten scoren. Maar de gelegenheid dreigt verloren te gaan indien men geen concrete acties voorstelt en een discussie met de grote groep arbeiders.

Guy Van Sinoy
(Une Autre Gauche)

Geen opmerkingen: