6.12.06

SP.a sociaal? Hoe leg je dit uit aan de werklozen van VW?

Minister Tobback scoort en geeft de antipolitiek een mooie voorzet. De werkloze wordt voor de zoveelste keer gestigmatiseerd. Hij heeft schuld aan zijn werkloosheid en aan zijn pensioen zullen we zitten! Mocht U dit niet geloven, het staat in het staatsblad. Een koninklijk besluit van 13 november 2006 heeft het over de plafonnering van de lonen bij de berekening van de pensioenen. In het verslag aan de koning wordt gezegd dat deze plafonnering niet geldt voor zieken, arbeidsongeschikten en slachtoffers van beroepsziekten en arbeidsongevallen. Zij kunnen hier immers niet aan doen. De anderen dus wel? Werknemers van Volkswagen de spa heeft het in het staatsblad gezet dat het jullie schuld is dat jullie zijn ontslaan, en jullie zullen het voelen door een lager pensioen. Jullie denken teveel aan jullie rechten ….er zijn ook nog plichten . Actief zijn moet beter renderen dan inactief zijn, aldus onze regering in de aanhef van het koninklijke besluit. Dit is de wereld op zijn kop. En dan maar jammeren over de antipolitiek.

De SPA slaat en zalft tegelijkertijd, een politiek waar je geen vat op krijgt, laat staan dat je de onderliggende strategie zou kunt ontwaren als niet specialist. Langs de ene kant pakt men jou pensioen aan via de plafonnering als je behoort tot de categorie van de werklozen, loopbaanonderbreker, bruggepensionneerde en tijdskredieter. Deze maatregel komt er geruisloos door, geen burger die het überhaupt zal weten dat zijn pensioen niet meer tweejaarlijks wordt aangepast. Langs de andere kant maakt men veel bravoure over de welvaartsvastheid van de pensioenen. Kijk eens wat we hebben gerealiseerd. Wij danken alle mensen die herhaalde malen betoogden om de welvaartsvastheid van de uitkeringen te eisen als een minimum minimorum.

Aan alle vrouwen (in loopbaanonderbreking), werklozen en bruggepensioneerden alvast deze boodschap: de regering bekommert zich niet over een goede spreiding van de arbeid, arbeidsherverdeling genaamd. Iedereen die niet werkt of zich geheel tijdelijk of definitief terugtrekt op de arbeidsmarkt ten voordele van andere werklozen zal hiervoor boeten. Voor de 240 636 werklozen in Vlaanderen een keiharde boodschap. Zij kunnen onderling vechten voor de 62.000 vacatures. Heel concreet zien we op de WISS 35 654 vaste contracten, 22 587 interims en contracten voor bepaalde tijd, 2400 banenplannen, 1298 dienstencheques, 461 startbanen, 298 studentenjobs en 74 banen bij de overheid. Vele van deze jobs situeren zich in de knelpuntberoepen. Volgens de wetenschappelijke instelling, WAV, zijn er in 2003 33 753 knelpuntjobs verdeeld over 213 knelpuntberoepen. Knelpuntberoepen zijn vaak jobs waar je een witte raaf voor nodig hebt. Vaak gaat het ook om jobs met zeer slechte arbeidsomstandigheden. Dus met een grote waarschijnlijkheid zal de helft van de vacature bestaan uit knelpuntjobs. Dus in het beste geval zijn er 30000 “makkelijk” in te vullen jobs voor 240 636 werklozen. Daarnaast zijn vele vacatures zijn reeds ingevuld of staan verschillende keren in de database. Laten we eerlijk zijn. IN het beste geval zal 1 op 8 aan het werk kunnen in een goed werkende arbeidsmarkt. Niets is minder waar. De VDAB doet nog nauwelijks aan arbeidsbemiddeling ten voordele van de uitzendsector. En daar zijn er 22 587 betrekkingen te vervullen, dubbels en reeds ingevulde vacatures inbegrepen. De VDAB wordt hoe langer hoe meer ingezet om de werklozen te culpabiliseren. En hierin past het beleid van onze Minister Tobback ! Met dank aan de SPA.

Nu officieel toegeven is dat de sluiting van volkswagen de schuld is van de werklozen is het tijd voor een andere politiek !

Geen opmerkingen: