1.12.06

Gemeenteraden solidair met VW

Het Uilekot in Herzele nam het initiatief voor moties in de gemeenteraden van Geraardsbergenm Herzele, Brakel en Erpe-Mere. We lazen onderstaand bericht op de website van het Uilekot (www.uilekot.org)

Gisteren en eergisteren keurden de gemeenteraadsleden van Geraardsbergen, Herzele, Brakel en Erpe-Mere moties goed ter ondersteuning van de VW-arbeiders. In de moties werd opgeroepen voor deelname aan de betoging van zaterdag.

In het arrondissement Aalst-Oudenaarde woont méér dan een vierde van de VW-werknemers. De regering wordt gevraagd de ontslagen zoveel mogelijk terug te dringen én samen met de bevolking en de vakbonden een nationaal debat te ontwikkelen rond de toekomst van onze economie.

De ongebreidelde mondialisering wordt hierbij in vraag gesteld. De gemeenteraden duidden ook een personeelslid aan die de VW-arbeiders moet samen brengen om te kijken hoe ze verder kunnen geholpen worden in hun zoektocht naar werk of bij het oplossen van eventuele financiële problemen.

Deze regionale actie kwam er op initiatief van vzw ‘t Uilekot te Herzele. In Brakel ondertekenden burgemeester De Croo en alle raadsleden (waaronder ABVV-afgevaardigde Hedwin De Clercq) na de gemeenteraad de tekst.

In Herzele werd de motie voorgesteld door LEEF! en gewoon ter stemming gelegd. De SPa had er op het laatste nippertje een eigen tekst neergelegd die dan maar voor de eigenlijke motie geplakt werd. Drie CD&V raadsleden onthielden zich. Burgemeester Van Tittelboom had liever nog een week gewacht, om eventueel beter op de actualiteit te kunnen inspelen, maar stemde uiteindelijk voor. Als teken van solidariteit zullen de gemeentewagens tot en met de betoging getooid zijn met een zwart lint.

In Erpe-Mere, waar een 300 werknemers van VW wonen, werd de motie voorgedragen door Jef Van Der Steen (SPa) en unaniem goedgekeurd (CD&V-VLD-VB-Onafh-SPa).

In Geraardsbergen stelden de drie fractieleiders Dirk Van Der Maelen (SPa), Hugo De Ceuleneer (VLD) en Johan Van Den Herreweghen (CD&V) een tekst voor die eveneens unaniem goedgekeurd werd. De algemene tekst werd er aangevuld met de vraag naar de regering om in onderhandelingen met VW te ijveren voor het behoud van een levensvatbare vestiging van VW in Vorst waar zoveel mogelijk werknemers opnieuw aan de slag kunnen en op een actief beleid gericht op hertewerkstelling van de ontslagen werknemers. En om op Europees vlak te pleiten voor harmonisering van de sociale wetgeving. De paragraaf waarin gepleit wordt voor een nationaal debat werd er weg gelaten.

In Aalst wordt de motie besproken op de gemeenteraad van 18/12.

Wij hopen dat nog heel wat gemeenteraden inpikken op dit initiatief. Wel vragen we de drie eisen, die samen met vakbondsvertegenwoordigers opgesteld werden zoveel mogelijk intact te laten. De zin rond de betoging kan uiteraard heeft een beperkte houdbaarheid en kan dan ook aangepast worden. Bijkomende ideeën en punten zijn uiteraard welkom. Graag worden wij op de hoogte gehouden.

MOTIE

De gemeenteraad van ... is bijzonder bekommerd om de sociale ramp die zich voltrekt bij Volkswagen Brussel en de bijhorende toeleveringsbedrijven.

Gelet op het feit
*dat ongeveer …werknemers van VW in onze streek wonen
*dat in … zelf een … families hun inkomen dreigen te verliezen
*dat onrechtstreeks ook anderen, vb. mensen uit de (bus)vervoerssector, het slachtoffer zullen zijn van deze brutale aanslag.

Rekening houdend met
*de vaststelling dat dergelijke sociale drama's zich de laatste jaren in snel tempo voltrekken: Renault, Ford Genk, Sabena, VW,...
*de algemeen aanvaarde mening dat de steeds verder om zich heen grijpende mondialisering mens en milieu tot slachtoffer maakt.
*het ontnuchterende feit dat VW tijdens de eerste helft van 2005 nog 1,4 miljard € winst maakte en streeft naar 4 maal méér.
*de talrijke overheidssteun die het bedrijf mocht ontvangen in de vorm van verminderde sociale lasten op ploegen- en nachtarbeid, van steun aan het Automotive park enz.

Beslist:
*Een gemeenteambtenaar de opdracht te geven contact te leggen met de getroffen families in de gemeente om samen te bekijken waar hulp mogelijk is.
*de bevolking en de publieke opinie op te roepen om samen met de gemeenteraad massaal aanwezig te zijn op de solidariteitsbetoging van 2/12 te Brussel.
*de regeringen in dit land te vragen nog zoveel mogelijk druk uit te oefenen op de multinational VW om het aantal ontslagen zoveel mogelijk terug te schroeven.
*bij de regering aan te dringen op een dringend nationaal debat waarbij samen met de vakbonden en de bevolking bekeken wordt hoe dit soort van situaties in de toekomst kunnen vermeden worden.

Deze motie wordt bezorgd aan de pers, gepubliceerd in … en opgestuurd naar de leden van de regering en de parlementairen uit de streek.

1 opmerking:

Anoniem zei

waarom niet:)